I samarbeid med Kvænangen snøscooterforening, Ytre Kvænangen snøscooterforening, Valan Vel, Meiland Tur og fritid, Spildra grendelag og Seglvik velforening drifter vi løypenettet  for rekreasjonskjøring med snøscooter. Samlet lengde er omlag 225 km.

Noen av løypene går tett på bebyggelse og på plasser der man møter andre brukergrupper. Vi vil be skuterkjørere om å vise særlig hensyn for å unngå farlige situasjoner eller skape unødvendig støy og forstyrrelser i slike områder. Snøscooterløypene stenges vanligvis for sesongen seinest 4. mai, men utvalgte løyper kan få utvidet åpningstid. Dette vil bli annonsert på kommunene nettside. Vi ber også brukere være spesielt oppmerksom på forholdene på sjøisen i Kvænangsbotn og skredfarlige områder i på løypene med de mest utsatte områdene i Reinfjord/Olderfjord og Djupvannskaret.

Det anbefales at du laster ned løypetraseer i GPX format og legger dem inn på en GPS du har med deg på tur. 

 

Her finner du digitalt løypekart med rastesoner!
Her finner du rapport om skredfare!

Kart over løypenett med rastesoner indre del.pdf 
Kart over løypenett med rastesoner ytre del.pdf

Kart over usikre isområder på sjøisen i Kvænangsbotn
 

  • Når kan løypene åpne

    Løypene kan åpnes når de er merket og forholdene tilsier at det er forsvarlig å kjøre på løypene. Ved stor skredfare eller annen akutt naturfare vil utsatte traser bli stengt. Gyldige løypetrasèer er de som til en hver tid er merket med skilt og/eller stikker. Dersom stikker mangler er løypa stengt. 

  • Viktige regler for bruk av løypene
    • Maksimal bredde på løypetraseen er fire meter på hver side av merkestikkene. 
    • På de fleste strekninger er det tillatt å stoppe og raste inntil 300 meter fra senter av snøskuterløyper på begge sider. 
    • Kjøring ut av løypa må skje i mest mulig rett linje frem til rasteplass. 
    • Parallellkjøring langs løypa er forbudt.
  • Status løypenett i Kvænangen
    Nr.TraséLengde (km)Status
    1Burfjord sentrum 1,2Åpen
    2Burfjorddalsløypa 22.1Åpen
    3Flintvatn- og djupvatnløypa 13Åpen
    4Storevvatnløypa13,3Åpen
    5Badderløypa14,5Åpen
    6Magnusløypa 3,8Åpen
    7Kjækanløypa10,7Åpen
    8Bielvvannløypa 18,3Åpen
    9Baddervannsløypa4,2Åpen
    10Polvatnløypa 3,2Åpen
    11Alteidløypa 7,9Åpen
    12Kvænangsbotnløypa31Åpen
    13Naviteidløypa12,4Åpen
    14Naviteidet – Sáhppejávri 7,2Åpen
    15Nordbotnløypa5,8Åpen
    16Reinfjordløypa21,3Åpen
    17Nersokkløypa 3,5Åpen
    18Bjørnvatnløypa 2,7Åpen
    19Seglvik – Loppa grense 2Åpen
    20Løyper på Spildra 9Åpen 
    21Valan- og Meilandsløypa 18Delvis åpnet. Indre Valan til Langvannet.
    Totalt 225,1 km 
  • Søknad om tillatelse til motorferdsel i utmark

    Skal du bruke motorkjøretøy eller luftfartøy i utmark til formål som ikke har direkte hjemmel i lovverket, så må du søke kommunen om tillatelse før du kan kjøre. 

    Kvænangen kommune benytter et nettbaset søknadskjema som du finner på denne sida:

    Søknadsskjema for motorferdsel i utmark

    Det er viktig at formål, omfang og andre relevante opplysninger oppgis i søknaden. Vi må også ha navn på aktelle sjåfører når det gjelder kjøring i privat regi.  Det må også legges med kart som viser hvor det ønskes å kjøre. 

    Les gjerne mer om regelverket hos Miljødirektoratet

  • Beskrivelse av løyper

    Nr.

    Løype
    1Burfjord sentrum
    Burfjord sentrum – Slåtta – Kraftlaget
    Løypa starter ved bensinstasjonen i Burfjord, krysser E6 og kv. 1011 Langbergveien før løypa fortsetter langs privat vei, videre ut på traktorvei til Slåtta og frem til kryss med løype nr. 2 Burfjorddalsløypa nord for kraftlagstomta.
    2Burfjorddalsløypa
    Kraftlaget – Kåsen - Fiskevannet – Tverrskavelen - Alta grense (Holmvatna)
    Starter ved kraftlaget og følger privat veg og kommunal veg kv. 1010 til Kåsen, videre ut på skogsvei opp Burfjorddalen langs gammel gruvevei mot Middavarri, videre på dennes sørside langs Gammeelva til Fiskevatnet og forbi Elvehumpen hvor den i kryss med Storvatnløypa svinger mot øst, over Storelva og videre inn Tverrskavelen over kommunegrensen til Holmvatna i Alta kommune.
    3Flintvatn- og Djupvatnløypa
    Middavarri/Storsletta – Flintvatna – Djupvatnskaret – Djupvatnet – Langvatnet
    Løypa springer ut fra Burfjorddalsløypa ved Middavarri og Storsletta, videre over Flintvatna frem til Djupvatnskaret og kryss med Magnusløypa, videre opp Djupvatnskaret, over Djupvatnet i sørlig retning og frem til Langvatnet.
    4Storelvvatnløypa
    Storelva – Storelvvatnet – Austre Nikkevatnet – Djupvatnet
    Løypa springer ut fra Burfjorddalsløypa fra kryss på østsiden av Storelva og følger Storelvdalen, passerer vestsiden av Storelvvatnet, videre over Austre Nikkevatnet og frem til Djupvatnet fra øst. 
    5Badderløypa
    Badderen – Gamvassbekken – Langvatnet
     Løypa starter ved grustak i Badderskogen vest for Badderelva. Herfra følger den gammel gruvevei langs Badderelva mot Sedars gruver, herfra videre til Gamvassbekken før løypa dreier mot sørøst til Langvatnet.
    6Magnusløypa
    Gamvassbekken – Djupvatnskaret

    Springer ut fra Badderløypa i kryss like vest for Gamvassbekken. Løypa går mot øst frem til kryss ved Djupvtnskaret hvor den møter Flintvatnløypa. 

     

    7

    Kjækanløypa
    Kjækan – Vangen Gård – Elvedalen – Nedre Gamvatnet – Badderløypa kryss
    Startpunkt og oppkjøring fra Kjækan i enden av Kjækanveien, løypa går mot Vangen gård og følger gammel gruvevei langs Elvedalen vest for Kjækanelva til Nedre Gamvatnet. Herfra østover skaret til den møter Badderløypa.

    8

    Bielvvannløypa
    Langvatnet (Sorvošjávri) – Čuoigalanjavri – Bielvvannet (Loaccajavri)
    Løypa går fra Langvatnet mot sør over Sørstraumen, Hárvesjávri og Gearbbetjávrrit før løypa dreier mot øst og krysser nordsiden av Aslagajavri og Čuoigalanjavri før den når kommunegrensen til Alta vest for Bilevvannet.

    9

    Baddervannsløypa
    Langvatnet – Baddervatnet (Baddarjavri)
    Løypa springer ut fra Bielvvannsløypa mot øst 500 meter sør for Langvatnet og følger langs skogsveien frem til Baddervannet.

    10

    Polvatnløypa
    Bieranovlláláhku – Polvatnet (Bollojávri)
    Løypa springer ut fra Langfjordløypa i Alta kommune, går mot vest over kommunegrensen til Kvænangen og inn til den vestlige enden av Polvatnet.

    11

    Alteidløypa
    Storeng – Alteidet -
    Løypa starter på gnr. 12 bnr. 56 ved kommunal veg kv. 1044 på Storeng, går videre mot øst, krysser E6 i Storengeidet, så til Alteidet hvor den krysser Langdalselva og svinger inn på skogsbilveg nr. 40 mot øst og følger denne til endes. Løypen går så i utmark frem til den krysser kommunegrensen og fortsetter inn til Langfjordløypa i Alta kommune.

    12

    Kvænangsbotnløypa
    Gardelvågmoen – Suoikkatveien – Småvatnan (Čorrojávrrit) – Lássajávri – Ábojávri - Stuora Mollešjávri
    Fra løypestart ved Gardelvågmoen følger løypa anleggsveien Suoikkatveien, gjennom tunnel opp til Småvatnan, videre over Lássajávri, Ábojávri og til kommunegrensen med Nordreisa nord for Stuora Mollešjávri.

    13

    Naviteidløypa
    Gardelvågmoen – Sørfjordisen – Leirbukt – Mokkonainen – Naviteidet – Navitfoss camping
    Løypa starter fra Gardelvågmoen startpunkt og følger traktorvei til Aboelva hvor løypa går ut på elveisen, krysser Kvænangsbotnveien fv. 7968 under broen og følger sjøisen på sørfjorden til Leirbukt hvor løypa krysser Toppelbuktveien kv. 1031 og fortsetter ut i utmark til Mokkonainen og videre inn til Naviteidet hvor løypa krysser Kvænangsbotnveien fv. 7968 og fortsetter mot nord frem til Navitelva hvor løypa krysser Holmen og følger videre elveisen ned til Navitfoss camping. fv. 7968 på Naviteidet er det en arm av løypen frem til startpunkt for løype Naviteidet – Sáhppejávri.

    14

    Naviteidet – Sáhppejávri
    Naviteidet – Sáhppejávri
    Fra startpunkt i Naviteidet følger løypa «vinterveien» mot fjellet, krysser vannet og dreier mot sør og følger Sappisdalen oppover til Sahppejávri hvor løypa ender på østsiden av vannet.

    15

    Nordbotnløypa
    Gardelvågmoen – Sørfjordisen – Nordbotnflata
    Løypa går fra Gardelvågmoen startpunkt mot øst, krysser Kvænangsbotnveien fv. 7968 og fortsetter ut på Sildneset ved Kvænangsbotn grendehus før løypa går ut på sjøisen, dreier mot øst og runder Sirkastakka før den forlater sjøisen og ender ved campingen på Bjørkenes.
    16Reinfjordløypa
    Reinfjord – Reinfjorddalen – Olderfjord – Kanasdalen – Moders liv
    Løypa starter på den kommunale vegen i Reinfjord kv. 1050 og følger denne til utmarka i Reinfjorddalen- Løypa fortsetter gjennom Reinfjorddalen før den går inn i Olderfjord, først på privat veg, så kommunal veg kv. 1051. Inne i Olderfjord er det en løyeavstikker til Utsikten. I Olderfjordbotn deles også løypen, der østre del går gjennom Olderfjord mens vestre del passerer over Buktevatnet, før løypene igjen samles i Kanasdalen, krysser reingjerdet og går videre til Moders liv hvor den krysser kommunegrensen til Loppa kommune.
    17Nersokkløypa
    Reinfjorddalen – Nersokkvannan
    Arm fra Reinfjordløypa, starter vest i Reinfjorddalen og går mot sør oppunder Heia, krysser Nersokkelva og har endested på Nersokkvannan.
    18Bjørnvatnløypa
    Kanasdalen – Bjørnvatna
    Arm av Reinfjordløypa som går fra Kanasdalen mot nord til Bjørnvatna hvor den knyttes til eksisterende løype i Loppa kommune.
    19Seglvik – Loppa grense
    Seglvik – Loppa grense
    Hjemmel for kjøring med snøskuter på kommunal veg kv. 1052 fra Seglvik havn til kommunegrensen med Loppa når denne ikke brøytes vinterstid.
    20Løyper på Spildra
    Kommunale veger på Spildra
    Hjemmel for kjøring med snøskuter på kommunale veger på Spildra når disse ikke brøytes vinterstid. Gjelder også gårdsveg fra Rappvika til Skardevågen ved Skaga.
    21Valan- og Meilandsløypa
    Valan – Langvatnet – Meiland – Meilandsdalen – Storvatnet

    Løypen starter på kommunal veg nord for Indre Valan og følger vegen gjennom Valan og videre i utmark, over Langvatnet og frem til Meiland. I Valan har løypa avstikkere til fergeleie, boliger på Neset og rekreasjon/utfartsplass mellom Torveberget og Haugan.

    På Meiland runder løypa gnr. 49 bnr. 9 og fortsetter opp Meilandsdalen til Storvatnet.