TIPS TIL TING DU OG FAMILIEN KAN FINNE PÅ INNE I LAG

 • Kle dere ut med de andre i familien sine klær, - skjørt, kjoler, bukser, skjorter, gensere, hatter, jakker, dresser, kåper, skjerf, belter og andre effekter. Det kan bli nye fine motetrender av dette. Og kjempeflott dersom dere har et moteshow med visning på catwalk, der en kan kommentere den andres nye antrekk.
   
 • Ha mimeleker til hverandre, en mimer og de andre gjetter, og så bytter man på, - dere kan mime ulike yrker, ulike sinnsstemninger/følelser, kjente personer, osv. Bare fantasien som setter grenser, - man kan til og med mime hva slags middagsmat dere liker eller har lyst på.
   
 • Spill ulike brettspill, her er mulighetene mange, Ludo, Yatzy, Monopol og Stigespill er jo kjente spill som mange kan være med på, - eller man kan også lage og tegne opp sine egne spill med egne regler.
   
 • På kjøkkenet kan man gjøre mange spennende ting i lag, - bak noe godt, lag en artig dessert, lag middag sammen, dekk et fint frokostbord, lag bordpynt, bordkort, brett servietter osv. Lag det hyggelig for de andre.
   
 • Ha en liste over ting som må gjøres i huset nedover, og sett navnene på alle i huset bortover. Lag et rutesystem. Så kan alle sette et kryss dersom de har gjort noe som står på lista. Det kan være bære ut søpla, dekke bordet, lage frokost, støvsuge, brette klær, tørke støv, legge i oppvaskmaskinen, tømme oppvaskmaskinen osv.osv. Hvem får flest X?
   
 • Spill den musikken dere liker, sett den litt høyt på og dans så vilt og heftig som du vil i lag med resten av familien. Lag gjerne en felles dans med de stiligste bevegelsene som dukker opp.
   
 • Lag fuglemat/meiseboller til å henge opp ute. Smelt usaltet matfett f.eks Flott, Delfia, i en kasserolle over svak varme og finn fram former som du kan ha dette i, samt tråd dersom dere vil henge dette opp. Ta kasserollen av platen og fyll oppi det som fuglene liker, - her kan du bruke ubehandla nøtter, brødsmuler, kakesmuler, solsikkefrø eller kjerner, rosiner, annen tørket frukt, sammalt hvete eller andre lure ting. Som form kan du bruke en halv uthulet appelsin, selvfrosset skål av vann som er blitt til is, fløte- eller melkekartong som du skjærer ut vindu på, plastbeger til yoghurt, plastglass, kakeform, figurform osv. Pass på at snøret til oppheng er godt festet inne i massen. Så lar du dette stivne helt før du tar det ut av forma og henger det opp på strategiske steder ute.
   
 • Ungene kan ha skoletimer for mamma eller pappa eller begge to. Her kan man lage opplegg til timene, og la foreldrene få bryne seg litt. Man må få tilbakemelding på det skolearbeidet man gjør, - og man må få ha friminutt og matpause.
   
 • Lag din egen kunst ved å lime fast ulike tørre matvarer på en papplate du har tegnet svakt opp det du vil lage. Du kan bruke havregryn, hele kaffebønner, grovsalt eller saltflak, gule eller grønne tørre erter, tørka bønner og linser av ulikt slag, helkorn av forskjellige kornsorter, forskjellige frø osv. Du bestemmer selv hva du vil lage, - landskap, portretter, mønster, ulike former, ulike gjenstander eller andre ting.
   
 • Du kan lage personer av tomme toalettpapirhylser eller tomme kjøkkenpapirhylser. Kanskje hele familien kan lage seg selv, eller at man lager hverandre. Pynt med garn til hår, og tøy til klær. Du kan jo lage armer av tøy eller andre ting. Tegn øyne, nese og munn. Kanskje det kan være greit å ha ører også. Så kan dere jo leke litt med figurene etterpå og da er det gøy om dere ikke er dere selv i leken, men bytter helt på roller. Dere kan jo også lage en dukketeaterscene, og spille et avtalt stykke med dukkene dere har laget. Andre leker dere har, bamser, dukker for eksempel kan jo også være med på dukketeateret.
   
 • Lag et skyggeteater. Finn en litt stor, tom pappeske. Klipp eller skjær ut bunnen av eska. Finn noe tynt hvitt stoff som skal dekke den åpne bunnen og litt ut over kantene. Lim fast stoffet på utsiden av eska slik at bunnen av eska dekkes. Tegn eller klipp ut figurer i svart/mørk papp og lim dem på hver sin pinne for å holde figurene med. Sett en lampe eller lommelykt bak boksen slik at det blir motlys bak dukkene til publikum.
   
 • Lag kort av litt stiv kartong, og pynt på forsiden med det som dere syns er fint eller har for hånden. Baksiden kan strekes opp som et postkort og så kan dere skrive en hilsen til noen dere har lyst til å glede med en hilsen. Man kan også skrive et brev som man enten sender i posten eller drar ut og legger i postkassa til noen man syns fortjener en brevhilsen.
   
 • Lag dere en hytte inne av pledd, laken eller dynetrekk over et bord og/eller noen stoler. Her inne kan man leke og innrede med nesten hva man vil. Man kan også ha det som en lesehule, eller et rolig hvilested. Man kan også lage flere hytter og så kan man dra på besøk til hverandre. Man kan jo også fyre i ovnen og ha en felles grillplass der man ta middagen i lag, steke pølser, kjøtt, pinnebrød, ostesmørbrød og kanskje til og med marshmellows! Det blir vel en trivelig hytte-by?
   
 • Syng i lag de sangene dere liker aller best, ta gjerne hver sin solo-del der dere kan skinne hver og en. Dere kan også lage ny tekst på en fra før kjent melodi. Dere kan også bruke en kjent melodi og synge den på ordene i en avis eller ukeblad. Dere kan også synge kjente kanon-sanger som f.eks Fader Jacob, Jeg gikk en tur på stien eller andre, og dere kan dele dere i grupper eller synge en og en. Og dere kan leke ringleker med sang i seg, som f.eks Ta den ring, Føy en liten Blåfugl, Slå på ring og andre kjente ringleker.
   
 • Tegn hverandre når dere sitter mot hverandre. Prøv å få med alle detaljer dere ser, og prøv å få det så likt som mulig. Dere kan jo i første omgang tegne bare ansiktet og få det så naturtro som mulig. Man kan også sitte foran et speil og prøve å tegne seg selv.
   
 • Man kan lage en hinderløype inne i stua. Her kan man ha steder man må krype under, hoppe over, krype, løpe, smyge seg, hoppe opp eller ned fra osv. Man kan gjøre det som en konkurranse og ta tia på hverandre, - kanskje den som vinner kan få en liten premie til og med.
   
 • Det er jo også artig å lage en rebus-orienterings-løype inne i huset med oppgaver på hver post/sted man kommer til, og en ny rebus som sender deg videre. Man kan være i lag på gruppe for å løse dette eller man kan gjøre det en og en. Man kan bytte på å lage rebusløyper slik at alle i familien får være med.
   
 • Ha en gåte og vitse-kveld. Finn fram så mange gåter og vitser man kan på forhånd alle sammen, og presenter dette for de andre familiemedlemmene. De som klarer å gjette gåtene får poeng. Etter hver gåte fortelles en liten vits etter tur som oppvarming til neste gåte.
   
 • Lag hver sin quiz og ha de andre i familien til å finne svarene. Du kan ha det muntlig eller skriftlig. Temaene bestemmer dere selv, det kan være musikk, godteri, fakta om deg selv, mat, geografi, kjendiser, filmer, TV-program eller du kan finne ut spørsmål ved å lese i ulike bøker/aviser/blader.
   
 • Spill By og Land. Her skriver man kategorier bortover, f.eks By, Land, Frukt, Bilmerker, Kjendiser, Dyr osv. Så velger man seg en bokstav, la oss si A. Og så skriver man bortover en by på A (Alta), et land på A (Andorra), frukt på A (Aprikos) osv. Man kan spille på lag dersom det er noen i familien som ikke kan skrive. Man kan velge bokstav ved å sette blyanten vilkårlig ned på en tekst.