Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Gratulerer med dagen!

17. mai 2021

Publisert , Oppdatert 17. mai 2021
20160314th_ 24452

Kjære alle sammen,

I år feirer vi at det er 207 år siden våre forfedre på Eidsvoll vedtok vår grunnlov. Godt inspirert av den Franske og Amerikanske grunnloven vedtok de en lov som skulle sikre at makta ikke havnet hos en konge og hans hoff. Grunnloven skulle sikre at folket hadde makta.

Den gang var «folket» et snevrere begrep enn i dag. Heldigvis har utviklinga stort sett vært til det bedre. Demokratiet er utvidet, og sikrer at flere heller enn færre har mulighet til å stemme og til å aktivt delta i utforminga av vårt samfunn.

Demokrati er åpenbart viktig for oss i Norge, men er samtidig krevende. Det krever noe av alle sammen. Uenighet må møtes med respekt. Demokratiske tap må møtes med respekt. Den makt vi – folket – har fått, må forvaltes med respekt.

Vi har sett eksempler fra USA på de som ville undergrave valgresultatet. Vi ser at våre valg er under trussel av falske Facebook-profiler og «nettkrigere». Disse har ofte egeninteresser som er skjult fra oss. Det være seg å skape splid i befolkningen, selskapsinteresser eller at et annet land har interesse i utfallet av valget.  

I år er det ti år siden vi så det verste angrepet på demokratiet vårt i moderne norsk historie. 22. juli 2011 ble først vårt regjeringskvartal angrepet, deretter ble ungdommer på politisk sommerleir skutt ned, fordi gjerningsmannen var politisk uenig med dem. Det må vi sammen sørge for at aldri skjer igjen.

 

Jeg savner skikkelig å feire 17. mai på en skikkelig måte. Hvor vi samles i ulike deler av Kvænangen, med taler, korps, sang og god stemning. Jeg er samtidig utrolig stolt over den solidaritet vi har utvist hverandre gjennom å være flinke med smittevern.

Jeg gleder meg til vi skal treffes, hvor fellesskapet skal blomstre og vi gjennom godt samarbeid skal ta kommunen til nye høyder.

Ta vare på hverandre, feir dagen med måte og nyt det gode været.

Jeg ønsker alle sammen en riktig god 17. mai 2021!

Gratulerer med grunnlovsdagen!

 

Eirik Losnegaard Mevik

Ordfører