Kjære alle innbyggere i Kvænangen.  

 

Atter et år har snart passert og vi gjør oss klare for årets julefeiring. Ei tid for gode venner og familie, god mat og en sjanse for å hente seg inn mot nye oppgaver i det kommende året.  

 

Det er ingen tvil om at mange kjenner at mørketid kan være litt tung. Den siste tida har stadig flere begynt å kalle mørketida for «fargetida» eller liknende. Det endrer ikke på det faktum at dagen har akkurat like mye lys og mørke som før, men det hjelper kanskje litt for psyken. Kanskje tar vi oss litt mer tid til å sette pris på og nyte de timene med lys og fargespill vi får.  

 

I hele desember har kreditt- og bankkort gått varm. Julegaver er kjøpt for milliarder. Presset er stort, og særlig for barn og unge er det sårt dersom julegavene ikke lever opp til forventningene. Jeg håper alle kan spørre hverandre «har du hatt fine opplevelser i jula?» framfor «har du fått noe fint til jul?». Det sier noe om hva vi synes er viktig. 

 

I min familie har vi forsøkt å kutte ned på julegaver, og i år gir ikke jeg og mine brødre hverandre gaver. I dag kan det være en vel så krevende øvelse og skrive et kort med gode ord om at man er glad i hverandre og forteller om noen gode kvaliteter hos den som mottar kortet, som å dra kortet og kjøpe en gave. 

 

Jeg er heldig og har familie og venner å feire jul med. Det er ikke alle som har det. Jeg opplever at vi i Kvænangen er flinke til å ta vare på hverandre. De aller fleste har fått en invitasjon til å feire jul med venner, familie eller kanskje en nabo. Skulle du vite av noen du tror sitter alene på julaften bør du strekke ut en invitasjon, og skulle du være alene, ikke la stolthet eller angst få deg til å si nei til en invitasjon, si ja til julestemning, glede og fellesskap. 

 

Mange i samfunnet har ikke mulighet til å feire jul med sine kjære fordi de er på jobb. Det skal vi som er så heldig å ha fri julaften være evig takknemlig for. Jeg har selv jobbet flere julaftener, og det er fullt mulig å få god julestemning sammen med brukere, pasienter og kollegaer. Uansett vil jeg rette en stor takk til alle våre helter som er på jobb i hele høytiden. 

 

Julehøytiden er ikke bare høytid for julegrøt, nisser, juletre, pinnekjøtt, ribbe eller samhold. Det er dessverre også den tida på året det oppstår flest branner. Dersom du ikke har sjekka brannvarsleren og bytta batteri i løpet av det siste året, oppfordrer jeg deg til å bruke de siste timene av åpningstiden på butikkene til å kjøpe nye batteri og teste røykvarslerne. Vær forsiktig med bruk av åpen flamme. Vi har ingen å miste.  

 

Nå går vi inn i de siste dager av dette tiåret. Jeg håper du får ei fantastisk jul, med glede, god mat og fine opplevelser. Jeg unner alle alt godt gjennom høytida.  

 

Kjære alle innbyggere i Kvænangen, god jul!  

 

Stor julehilsen

 

 

Eirik Losnegaard Mevik 

Ordfører